Inbouw zwembad zelfbouw

Inbouw zwembad zelfbouw

Permanent een zwembad in de tuin? Een inbouw zwembad in zelfbouw-variant is een goede optie. Met deze zwembaden houd je de kosten laag – en geniet je toch van een groots resultaat! Maar hoe kun je zelf een metalen zwembad inbouwen in de tuin? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een zelfbouw zwembad?

Permanent een zwembad in de tuin? Een inbouw zwembad in zelfbouw-variant is een goede optie. Met deze zwembaden houd je de kosten laag – en geniet je toch van een groots resultaat! Maar hoe kun je zelf een metalen zwembad inbouwen in de tuin? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een zelfbouw zwembad?

Een zelfbouw zwembad in je tuin; je kunt hem bovengronds plaatsen, maar ook inbouwen. Dit inbouwen is even bikkelen, maar als het bad eenmaal in de grond zit heeft je tuin een enorme upgrade gekregen! Bij Stassar weten we alles over deze zwembaden. Met een zwembaden-shop én showroom (waar zo’n 1.500 m² is ingericht met wellness en zwembaden), zijn wij jouw zwembadenspecialist!

Een zwembad inbouwen in de tuin: waarop letten bij de aanschaf?

Een inbouw zwembad is voor zelfbouw geschikt, en zelf inbouwen is dan ook iets wat het merendeel van onze klanten doet. Dit drukt de kosten, maar toch blijft zo’n staalwand zwembad een grote aankoop. Vanwege de prijs (rond de duizend euro of meer), de lange levensduur en permanente inbouw, wil je bij de aanschaf goed doordachte keuzes maken. Denk daarom bijvoorbeeld na over de volgende punten.

  1. De locatie. Waar wil je het metalen zwembad inbouwen in de tuin? Is deze locatie geschikt? Kies je bijvoorbeeld een locatie in de zon of wil je dat het bad in de schaduw ligt? En hoe is de afstand tot het terras? Bij mooi weer is het gezellig om dicht bij het terras te kunnen badderen, maar bedenk ook dat je niet alle dagen van het jaar in het zwembad vertoeft.
  1. De kosten. Goed om je te realiseren is dat een zwembad in de tuin een luxeproduct blijft. Naast de aanschaf, ben je periodiek kosten kwijt aan het onderhoud. Denk aan chloorproducten voor de waterbehandeling, en aan stroom voor de verlichting en warmtepomp. Wat is een ingebouwd zwembad prijs per maand? Maandelijks moet je rekenen op ongeveer 60 tot 150 euro; kosten die je zeker in de zomermaanden maakt. Maar hier staat tegenover dat je met een zelfbouw zwembad in je tuin misschien minder vaak op vakantie gaat, dus die kosten kun je wegstrepen.
  1. Budget. Wat is je budget voor het inbouwen van het zwembad? Ga je het zelfbouw zwembad zelf inbouwen, of ga je dit uitbesteden? Door het zelf te doen, bespaar je veel geld. Natuurlijk kun je het inbouwen ook uitbesteden; bij Stassar kunnen we je doorverwijzen naar bedrijven voor de grond- en betonwerkzaamheden en de installatie van het zwembad.
  1. Diepte. Een belangrijke keuze die je maakt bij de aanschaf, gaat over de diepte. Een inbouw zwembad is er met een diepte van 120 centimeter of 150 centimeter. Bij Stassar raden we altijd een zelfbouw zwembad met een diepte van 150 centimeter aan. Klinkt diep? Dat valt in de praktijk wel mee: het waterniveau is namelijk 135 centimeter. Een zwembad van 120 centimeter diep heeft een waterniveau van 105 centimeter.
  1. Materiaal. Ga je een metalen of polyester zwembad inbouwen? Het is ons advies om voor de betere kwaliteit te gaan – bij Stassar vind je daarom ook alleen het metalen zwembad voor zelfbouw. Zo’n inbouw zwembad heeft een verzinkte stalen rand van 0,8 millimeter dikte (professionele inbouwkwaliteit), een polyester coating aan de buitenkant en een beschermende finish aan de binnenkant van het bad. Deze baden hebben een lange levensduur. Een bad van een lagere kwaliteit kan op den duur bubbels in het materiaal vertonen. Dit is lastig en vooral prijzig om te laten repareren.

Zelf een zwembad inbouwen: stappenplan

Zo ga je te werk wanneer je zelf een metalen zwembad gaat inbouwen:

  1. Graaf het gat.
  2. Stort de betonvloer en werk deze glad af.
  3. Bij een ovaal zwembad: metsel twee steunmuren (op de lange zijden)
  4. Rol de staalwand uit en plaats op de betonvloer.
  5. Maak in de staalwand de gaten voor de skimmer, verlichting en inspuiter.
  6. Hang de zwembadfolie aan de staalwand. Deze folie is vaak iets te krap voor het zwembad, maar dat is goed: zodra je het bad vult met water, kan de folie niet anders dan strak uithangen (een omgevingstemperatuur tussen 20°C - 25°C is ideaal; bij een te hoge of te lage temperatuur heeft de folie te weinig of te veel rek).
  7. Vul het zwembad met 1-2 centimeter water en verdeel de folie gelijkmatig over de bodem; wrijf alle plooien en vouwen weg.
  8. Vul het zwembad met 30 centimeter water (maar niet hoger dan de inspuiter) en vul dan de buitenkant rondom op met 25 centimeter gestabiliseerd zand (zand gemengd met cement: 1 deel cement op 4 delen zand). Let op: het waterniveau moet altijd hoger zijn dan het gestabiliseerd zand.
  9. Monteer skimmer en inspuiter.
  10. Herhaal nogmaals stap 8: water-wand
  11. Monteer de verlichting.
  12. Herhaal nogmaals stap 8: water-wand.

Koop je een staalwand inbouw zwembad bij Stassar? Dan leveren we altijd een uitgebreide, gedetailleerde inbouwinstructie. Ook kunnen we alle stappen en voorbereidingen met je doornemen.

Tips bij de inbouw van een zwembad zelfbouw

  • Vul het band nooit rondom af met vulzand. Gebruik echt gestabiliseerd zand (zand gemengd met cement).
  • Stort altijd eerst een betonvloer. Doe je dit niet en er treedt een aardverschuiving op, dan kan het bad verzakken.
  • Leg een drainage aan als je in de tuin last hebt van grondwater. Als je dit niet doet, wordt de omliggende grond zwaarder en kan het bad gaan indeuken. Dit stelt misschien niet zoveel voor, maar ons advies is dit wel te doen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat kost een zwembad bouwen?

Wat het kost om een zwembad te bouwen, hangt vooral af van de omvang van het bad. Een gemiddeld formaat staalwand bad heeft ongeveer een formaat van 6 bij 3,5 meter. Het grondwerk dat hiervoor gedaan moet worden: graven, beton storten, steunmuren plaatsen en gestabiliseerd zand toevoegen. Laat je dit uitbesteden, dan komt dit neer op kosten van ongeveer 4.000 – 7.000 euro (maar deze prijs is dus afhankelijk van de grootte van het bad).

Laat je het zwembad vervolgens inbouwen/installeren door een zwembadbouwer, dan zijn de kosten ongeveer 1.500 – 4.000 euro. De prijs is afhankelijk van wat er moet gebeuren en wat de grootte van het bad is.

Als het bad staat, dan zijn er nog zwembadaccessoires voor het zwembad zelf. Denk aan een inhangtrap om makkelijk uit het water te komen, een noppenfolie om verdamping van het water tegen te gaan en warmte te isoleren, en een PVC-materiaal om het zwembad aan te sluiten. Accessoires zoals zwembadverlichting, een warmtepomp, randstenen en een waterbehandelingssysteem maken het geheel helemaal af. Afhankelijk van welke keuzes je hierin maakt, kost dit zo’n 4000 tot 7500 euro.

Concluderend, wat kost een zwembad bouwen? Een reële schatting is, naast de kosten van het metalen zelfbouw zwembad zelf, om voor een compleet resultaat uit te gaan van ongeveer 15.000 euro (prijs voor als je zelf het zwembad gaat inbouwen).

Een zelfbouw zwembad van Stassar

De zelfbouw zwembaden in de zwembadenshop van Stassar, zijn verkrijgbaar in het ovaal of rond, en hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze baden hebben een verzinkte staalwand van 0,8 millimeter dikte; dit is professionele inbouwkwaliteit, anders dan veel staalwandbaden die je bijvoorbeeld bij bouwmarkten koopt. Ter illustratie: zulke baden hebben vaak een wand van 0,4 millimeter gegalvaniseerd staal en zijn, omdat ze na tien jaar kunnen gaan roesten, eigenlijk niet geschikt voor inbouw.

Bij Stassar heb je de keuze uit:

  • Zelfbouw zwembaden zonder accessoires. Dit is een ‘kaal’ zwembad: het bestaat uit de staalwand en de folie. De benodigdheden koop je er los bij. Ideaal als je zelf je ideale zwembad wilt samenstellen, of alleen een bad wil vervangen.
  • Zelfbouw zwembaden met accessoires (herken je aan de productnaam ‘SET’). Een zelfbouw zwembadpakket bevat alles wat je nodig hebt voor een functionerend zwembad: staalwand, folie, skimmer, inspuiter, bodemvilt, filterinstallatie, handmatige stofzuigerset (en bij de platinum uitvoering: chloor starterspakket). Bij een zelfbouw zwembad als pakket is de prijs wat hoger, maar heb je dus een compleet bad.

Bekijk onze staalwand inbouw zwembaden