Zwembad schoon houden

Zwembad schoon houden

Stassar geeft antwoord op de vraag: hoe houd ik mijn zwembad schoon – een zomer lang? Een frisse duik? Heerlijk, wanneer het kwik stijgt. Maar in groen water? Of zwemwater waar dode insecten in drijven? Daar bedank je vriendelijk voor. Een duik in viezig water is verre van fris. En daarnaast is zulk zwemwater, vol bacteriën, algen en schimmels, ook nog eens niet geweldig voor de gezondheid.

Een frisse duik? Heerlijk, wanneer het kwik stijgt. Maar in groen water? Of zwemwater waar dode insecten in drijven? Daar bedank je vriendelijk voor. Een duik in viezig water is verre van fris. En daarnaast is zulk zwemwater, vol bacteriën, algen en schimmels, ook nog eens niet geweldig voor de gezondheid. Daarom geeft Stassar antwoord op de vraag: hoe houd ik mijn zwembad schoon – een zomer lang?

Het zwembadwater schoonhouden, ’s zomers ben je er maar druk mee

Een zwembad van formaat in je achtertuin, hartje zomer. Het is regelrechte luxe. Tenminste, zolang het water fris en fruitig is. En laat dat water nou meteen zijn waar je maar wat druk mee kunt zijn, ’s zomers. En dan bedoelen we niet met het zwemmen erin, maar het schoonhouden ervan. Want de kwaliteit van zwemwater gaat door allerlei factoren achteruit. Denk aan vervuiling van buitenaf (blaadjes, takjes, insecten, zand, gras), door de zwemmers zelf (huidschilfers, make-up) en door de weersomstandigheden (hoge temperatuur, regenwater).

Bij een kinderzwembad ververs je simpelweg het water – en schoon is het zwembad. Maar met een (opblaas) zwembad van meters breed? Dan is dit een heel ander verhaal. Zulk zwemwater ververs je niet even. En dus zul je het zwembadwater schoon moeten houden.

Hoe houd ik mijn zwembad schoon?

 Hoe houd je een (opblaas) zwembad schoon – of eigenlijk: hoe houd je het zwembadwáter schoon? Want het gaat natuurlijk om die enorme plens die in je zwembad zit. Eén simpel antwoord op deze vraag is er niet. Er zijn verschillende methodes die bijdragen aan schoon zwemwater. En voor het beste resultaat combineer je er meerdere – of ze allemaal. Dus het simpelste antwoord op de vraag ‘hoe houd ik mijn zwembadwater schoon’, dat is: met een portie geduld, een beetje moeite en regelmatig meten. Maak je borst maar nat!

  • Zwembadpomp. De belangrijkste accessoire om je zwembad schoon te houden is de zwembadpomp. Deze pompt het zwemwater door een filtercartridge of filtratiezand. Viezigheid blijft achter. En omdat de pomp het water in beweging zet, krijgen algen, bacteriën en schimmels minder kans; die ontwikkelen zich namelijk sneller in stilstaand water.
  • Chloor en andere chemicaliën. Een zwembadpomp werkt natuurlijk alleen als de pomp aanstaat. Daarnaast is bij grote zwembaden een pomp alleen niet genoeg. Helemaal niet wanneer het water warmer wordt; algen, schimmels en bacteriën groeien dan sneller. Het water kan maar zo melkachtig wit worden. Of groen. Essentieel in het vraagstuk ‘hoe houd ik mijn zwembad helder’ is daarom het wateronderhoud. Doel is om het water in balans te houden. Dat betekent testen – en chemicaliën toevoegen. Chloor desinfecteert het zwemwater – maar doet alleen zijn werk bij een juiste pH-waarde, die je weer bereikt met pH-producten.

Vergeet ook het vuil van buitenaf niet

Je inspanningen om het zwemwater hygiënisch en helder te houden, wil je natuurlijk niet teniet laten doen door vuil van buitenaf. Denk aan takjes en bladeren die in het water waaien. Of zand en gras dat via de voeten in het zwemwater belandt. Hoe houd je je zwembad schoon en vrij van dit soort vuil? Door nog wat extra maatregelen te nemen:

  • Afdekzeil. Dek het zwembad af met een afdekzeil wanneer er niet gezwommen wordt. Zo voorkom je dat bladeren, takjes en insecten in het bad terechtkomen. En fijne bijkomstigheid: sommige afdekzeilen isoleren meteen, en zorgen dus dat het water minder snel afkoelt.
  • Looppad /voetenbad. Met een looppad naar je zwembad toe, bijvoorbeeld gemaakt met ondertegels, kan iedereen bij je zwembad komen zonder onderweg vieze voeten te krijgen. Natuurlijk werkt dit trucje niet als je kinderen hebt; die klimmen uit het bad, rennen rond en plonsen er weer in. En aan die natte voeten blijft veel vuil kleven. Dan is het slim om een nieuwe regel in te stellen: eerst de voeten laten zwemmen! Zet een emmer of bak water bij het zwembad, en laat daar je kinderen eerst hun voeten in dompelen voordat ze in het zwembad plonsen.
  • Stofzuiger. Is er dan toch zand in het zwembad gekomen? Dit zakt naar beneden. Geen zwembadfilter die dat daar oppikt. Dit is dus waar een stofzuiger of zwembadrobot heel handig kan zijn.
  • Schepnet. Zie je toch nog vuil drijven? Met een schepnetje schep je bladeren en insecten uit het water. Een mindfulle bezigheid die je meteen een mediterraan gevoel bezorgt!

Meer weten? Bij Stassar helpen we je

Nog meer weten rondom het vraagstuk ‘hoe houd ik mijn zwembad schoon’? Stassar is zwembadspecialist. En onze medewerkers helpen je graag bij het vinden van geschikte producten voor het zwembadonderhoud. Neem contact op of kom naar onze showroom.