Kosten zwembad in de tuin

Kosten zwembad in de tuin

Een luxe, een zwembad in de tuin! Maar, aan welk kostenplaatje moet je eigenlijk denken? Is een zwembad luxe omdat het veel geld kost – of valt dat best mee? Want wat kost een zwembad aanschaffen en vullen? En waar moet je daarna op letten? We zetten op een rijtje welke kosten er komen kijken bij het hebben van een zwembad en beantwoorden daarmee de vraag: wat kost een zwembad in de tuin?

Kosten van een zwembad in de tuin

Een luxe, een zwembad in de tuin! Maar, aan welk kostenplaatje moet je eigenlijk denken? Is een zwembad luxe omdat het veel geld kost – of valt dat best mee? Want wat kost een zwembad aanschaffen en vullen? En waar moet je daarna op letten? We zetten op een rijtje welke kosten er komen kijken bij het hebben van een zwembad en beantwoorden daarmee de vraag: wat kost een zwembad in de tuin?

De kosten die we op deze pagina noemen, zijn gemiddelden. De werkelijke kosten voor een zwembad in je eigen tuin kunnen afwijken. Wel geven we je een idee van de kosten waar je rekening mee moet houden.

Welk zwembad in de tuin?

Het is  goed om even stil te staan bij wélk zwembad je in de tuin hebt. We hebben het hier natuurlijk niet over een opblaaszwembadje voor kinderen. Wel hebben we het over grote zwembaden van bijvoorbeeld 2 bij 4 meter of met een diameter van 3 meter – of groter. Kortom: zwembaden die je niet zo even vult en dus vragen om onderhoud.

Eenmalige kosten

Let op; alle beschreven kosten kunnen fluctureren. Kijk voor actuele prijzen op de website.

Eerst eens kijken naar de eenmalige kosten. Hieronder valt de aanschaf van het zwembad, en de eventuele installatie en inbouw. Ook horen er zwembadaccessoires bij.

  • Zwembad. De prijzen voor een groot zwembad lopen uiteen. De afmeting van het bad is bepalend. Zo heb je een frame zwembad tussen 80 tot 800 euro. Ook zijn er de inbouw zwembaden: stalen zwembaden die je bovengronds kunt plaatsen, maar ook ondergronds kunt inbouwen. Deze laatste soort zorgt voor een enorme upgrade voor je tuin en heeft daarmee ook – niet verrassend – een ander kostenplaatje: de aanschaf begint pas bij 800 euro. En dan ben je er nog niet, want, wat kost een zwembad aanleggen? Flink wat. Reken op zo’n 15.000 euro als je het aanleggen uitbesteedt; kosten voor het graven, drainage aanleggen, beton storten, steunmuren plaatsen, gestabiliseerd zand toevoegen en installeren van het zwembad. Meer over deze kosten en stappen voor het inbouwen (wat je ook zelf kunt doen) lees je in onze blog: Inbouw zwembad zelfbouw.
  • Zwembadaccessoires. Als het bad staat, ben je er nog niet. Want je wilt het zwemwater schoonhouden en misschien ook wel verwarmen. Je hebt dan een zwembadpomp nodig (50 - 500 euro; soms worden ze met het zwembad meegeleverd), een afdekzeil om vuil te weren (20 – 100 euro), een warmtepomp om het water te verwarmen (tussen de 600 – 2400 euro) en – als je een groot zwembad hebt – een trappetje (40 – 80 euro) om makkelijk in en uit het bad te stappen en foamtegels om een looppad te maken naar het zwembad toe.

Terugkerende kosten

Let op; alle beschreven kosten kunnen fluctureren. Kijk voor actuele prijzen op de website.

Naast de kosten voor de aanschaf, is het natuurlijk goed om na te denken over de vraag: wat kost een zwembad in de tuin per jaar – of per zomer? Dit zijn kosten die steeds terugkeren. Je moet dan denken aan het water waarmee je het zwembad vult, het onderhoud van dat water, en het verwarmen. Al die aspecten dus die het zwemmen in een zwembad zo fijn maken.

  • Elke keer voor het zwemseizoen moet je het zwembad vullen. En wordt het water zo vuil dat daar geen tablet of filter meer tegenop kan, dan zul je het eens extra moeten verversen. Wat kost een zwembad vullen? Een kuub water (1.000 liter of 1 m3) kost gemiddeld zo’n 1 euro. Bij een zwembad waar 10.000 liter in gaat, kost het vullen van een zwembad dus rond de 10 euro per keer.
  • Om het zwembad te verwarmen, zal de warmtepomp constant aan moeten staan. Dit kost elektriciteit. Grofweg kun je uitgaan van € 8,50 om een zwembad van 15 m3 water naar een aangename temperatuur te verwarmen (28 graden Celsius is realistisch). Omdat het zwembad ook alsmaar warmte verliest – helemaal zonder goede isolatie door bijvoorbeeld een noppenfolie, zal je ’s nachts moeten bij verwarmen. Per nacht zal dit zo’n €1,50 tot €1,75 kosten aan elektriciteit.
  • Het wateronderhoud hoort ook onder de terugkerende kosten. In de zomer zul je de cartridge in de zwembadpomp elke twee weken moeten vervangen (kosten per 2 cartridges zijn 4-6 euro). Verder moet je de kwaliteit van het zwemwater zeer regelmatig controleren. Je hebt daar zwembadonderhoudsproducten voor nodig: onder meer teststrips, chloor, pH-minners, pH-plussers en vlokmiddel. Reken voor het gemak op 10-30 euro voor de aankoop per product. Dus 50 tot 150 euro om producten in te slaan voor één zwemseizoen. De werkelijke kosten voor het wateronderhoud hangen natuurlijk af van meerdere factoren: de weersomstandigheden, hoe vaak er gezwommen wordt, hoe er met het zwemwater wordt omgegaan (is er een schoon looppad, is het zwembad afgedekt bij niet-zwemmen of regen, staat de zwembadpomp aan, et cetera).

Zwembad in de tuin – waar op letten?

Wil je, of heb je een zwembad in de tuin, dan moet je naast budget ook tijd uittrekken. Want je moet het zwembad schoonhouden en dat betekent dat je steeds weer de waterkwaliteit staat te controleren. Het zwemwater moet fris en hygiënisch zijn. Om dat te bereiken moet je in het zwemseizoen dagelijks actie ondernemen: de pomp laten draaien, water testen, onderhoudsproducten toevoegen, zwembad tijdig afdekken. Dus naast geld, kost het zwembad je ook tijd!

Concluderend: wat kost een zwembad in de tuin?

Concluderend kun je wel stellen dat een zwembad luxe is. Niet alleen omdat het een stukje comfort biedt, maar ook omdat je er geld en tijd voor over moet hebben. Want hoeveel kost een zwembad in de tuin? Grofweg moet je voor de aanschaf van een zwembad honderden euro’s uittrekken. En wordt het weer zomer en komt het zwemseizoen in zicht, dan zul je voor 100 tot 150 euro aan producten moeten aanschaffen.

Toch kun je ook weer kosten wegstrepen. Want doordat je een zwembad in je eigen tuin hebt, maak je misschien andere keuzes op warme dagen: je gaat wellicht niét naar een buitenzwembad toe (zo weer 5 euro entree per volwassene), skipt de bezoekjes aan stranden of meertjes (ook zo weer 5 euro parkeergeld per dag) of je gaat misschien zelfs minder vaak op vakantie om te genieten van waterpret. Dan heb je je zwembad er met één vakantie uit!

Besloten om toch voor waterpret in de tuin te gaan? Dan ga je denken: welk zwembad zet ik in de tuin? Wat ís eigenlijk het beste zwembad voor in de tuin? Wil je je goed oriënteren op wat er te koop is? Kom langs in onze showroom. En laat je informeren door onze medewerkers. Samen met hen krijg je antwoord op de vraag: wat is een goed zwembad voor in míjn tuin?